Zo zijn we niet getrouwd

Zó zijn we niet getrouwd!

Naar aanleiding van de campagne: “Zó zijn we niet getrouwd!”, willen wij u graag informeren over problemen en vragen die kunnen ontstaan rondom trouwen, werk en echtscheiding. Er zijn vaak veel onduidelijkheden voor (huwelijks)partners over deze onderwerpen en sinds 1 januari 2012 is ook de wet nog eens gewijzigd.

“Zó zijn we niet getrouwd!” per 1 januari 2012

De wet is op een aantal punten gewijzigd, deze wijzigingen heeft u waarschijnlijk niet opgemerkt, maar deze kunnen wel grote gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie. De wetswijzigingen hebben betrekking op het huwelijk en op ontbinding van het huwelijk (echtscheiding).

  • Huwelijk
    Thans is door de wetgever bepaald dat een (geld)vordering die u heeft op uw partner meegroeit met de waarde (beleggingsleer). Dit betekent dat als u bijvoorbeeld een erfenis heeft ontvangen en deze “investeert” in een uitbouw van uw gezamenlijke woning, de waarde van uw woning hierdoor stijgt. De vordering wordt in dat geval groter doordat de overwaarde stijgt. De meeste vorderingen ontstaan onbewust, maar kunnen van grote invloed zijn bij het overlijden van een van u beiden of bij echtscheiding. De financiële huishouding blijkt dan toch net anders te zijn dan u dacht.


  • Echtscheiding

    Thans is door de wetgever bepaald dat schulden die door uw partner zijn gemaakt volledig verhaalbaar zijn op u. Voor 1 januari 2012 ging het hier om slechts de helft van de schulden.

    Daarnaast is het moment van echtscheiding veranderd. Voor 1 januari 2012 was de datum van ontbinding van het huwelijk het moment dat de echtscheidingsbeschikking werd ingeschreven bij de burgelijke stand. Nu geldt het indienen van het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank als datum van ontbinding van het huwelijk. Het verschuiven van deze datum kan grote gevolgen hebben voor uw vermogen.

“Zó zijn we niet getrouwd!”-test

Trouwen, geregistreerd partnerschap of samenwonen; welke vorm past het beste bij u? Bent u al jaren samen? Dan is het goed om eens na te gaan of de gemaakte afspraken nog wel passen bij uw huidige situatie, privé en zakelijk. Een eigen bedrijf, de komst van kinderen of een toekomstige schenking kan een reden zijn om uw huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of samenlevingscontract aan te passen. Met de “Zó zijn we niet getrouwd!”-test kunt u zelf onderzoeken of alles rondom uw relatie nog goed op papier staat. Natuurlijk kunt u ook contact opnemen met een van de (kandidaat-)notarissen. De test is er voor twee doelgroepen:

Ook is er een speciale brochure uitgegeven. Deze brochure staat boordevol informatie.

Tot slot

Tot slot volgen een paar voorbeelden van situaties waarbij het vestandig is om nog eens naar jullie huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract te kijken.

  • Lies (35 jaar) is een vlotte, hoogopgeleide vrouw. Ze heeft twee zoons van 3 en 5 jaar en werkt vier dagen als beleidsmedewerker bij de overheid. Haar vriend Theo (38 jaar) en zij zijn vorig jaar uit elkaar gegaan.

    In een samenlevingsovereenkomst is de alimentatie alleen voor de kinderen wettelijk vastgelegd. De partner valt daar buiten. Wat een financiële tegenvaller!’ Lees meer

     

  • Ans (67 jaar) is al 44 jaar getrouwd met Ton (69 jaar). Ton heeft jarenlang een eigen zaak gehad. Zijn bedrijf levert aan diverse winkelketens. Een van hun zoons heeft de zaak overgenomen, nadat Ton vier jaar geleden met pensioen is gegaan. Af en toe helpt Ton nog een handje mee.

    De notaris gaf het advies de huwelijkse voorwaarden om te laten zetten in gemeenschap van goederen. Met een eenvoudig rekenvoorbeeld liet de notaris zien dat dit een aardig fiscaal voordeel kan opleveren. Lees meer

     

  • Ronald (43 jaar) en Marloes (40 jaar) hebben acht jaar geleden een geregistreerd partnerschap afgesloten in gemeenschap van goederen. Beiden werkten ze toen nog in loondienst. Sinds twee jaar heeft Ronald een eigen lunchroom. Marloes is van plan om volgend jaar freelance te gaan werken als wijkverpleegkundige..

    Een eigen bedrijf beginnen betekent altijd een financieel risico. Ronald wilde niet dat Marloes privé ook aansprakelijk is voor eventuele schulden van de lunchroom. Daarom heeft de notaris geadviseerd partnerschapsvoorwaarden op te stellen en daarin vast te leggen dat Marloes wel meedeelt in de waardegroei van de zaak van Ronald. “Samen als het goed gaat, apart als het slecht gaat”. Lees meer

     

Dit zijn drie voorbeelden uit de praktijk. Wilt u weten of alles nog in orde is? Zijn er wijzigingen (geweest), hoe klein dan ook? Neem contact op met een van de (kandidaat-)notarissen zij kunnen u er meer over vertellen.